Ini Muffin Pisang Tepung Badam ialah muffin bebas gluten ringkas yang dibuat tanpa gula tambahan yang menghasilkan lebih 11 gram protein dan 5 gram serat tanpa telur dan tanpa tenusu.
Anda boleh mendapatkan resipi penuh, termasuk petua, foto langkah demi langkah, video, arahan penyimpanan, pertukaran alahan terperinci, Soalan Lazim dan simpan di: https://www.theconsciousplantkitchen.com/almond-flour-banana-muffins/ atau imbas kod QR di sini ➡️
Panaskan ketuhar hingga 350°F (180°C). Alas loyang muffin 12 lubang dengan kertas parchment. Semburkan sedikit minyak masak pada bekas kertas muffin. Ketepikan.
Dalam mangkuk adunan kecil, pukul tepung rami dan air suam - kira-kira (98°F / 37°C). Ketepikan selama 5 minit.
Dalam mangkuk adunan yang besar, masukkan pisang lenyek, susu badam, mentega kacang, ekstrak vanila dan campuran tepung rami yang dibuat sebelum ini. Pukul sehingga sebati.
Masukkan tepung badam, soda penaik, kayu manis dan gula kelapa, jika digunakan.
Kacau dengan spatula getah sehingga adunan muffin yang sangat pekat terbentuk.
Sendukkan adunan secara rata ke dalam acuan muffin yang telah disediakan, dan taburkan bahagian atas setiap muffin dengan hirisan badam. Tekan sedikit dengan hujung jari anda supaya ia melekat pada adunan.
Bakar muffin di rak tengah selama 30-40 minit pada suhu 350°F (180°C). Tutup loyang dengan kerajang aluminium selepas 20 minit untuk mengelakkan bahagian atas daripada menjadi keperangan terlalu cepat. Bakar sehingga lidi yang dicucuk di tengah muffin keluar bersih atau hanya tinggal sedikit serbuk roti.
Biarkan muffin sejuk selama 10 minit di dalam loyang, pada suhu bilik.
Sejukkan di atas rak penyejuk selama 2 jam untuk memberi masa kepada doh untuk mengeras. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam lagi untuk meningkatkan ketegasan dan bahagian tengah yang lembap dan berbulu.
Nota
Nota 1: Or ground chia seeds. You can't skip or replace it. This is your binder for the recipe. The muffins will be mushy or never firm up without this.Nota 2Pastikan anda melenyekkan pisang terlebih dahulu, kemudian masukkan ke dalam cawan penyukat untuk menyukat jumlah tepat yang diperlukan.Nota 3Anda boleh menggunakan sebarang susu yang anda sukaNota 4: Anda juga boleh menggunakan mentega badam, mentega gajus atau mentega biji bunga matahari.Nota 5: Or cashew flour, or sesame flour. You can't use wheat flour. Oat flour might work, but the muffins will be much drier and denser.Nota 6: Any crystal sweetener, like sugar, brown sugar, can be added for a boost of sweetness. You can't use a liquid sweetener.Pada Suhu AmbienSimpan muffin di dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara sehingga 3 hari. Bekukan sehingga 1 bulan, dalam beg berzip, cairkan pada suhu bilik sehari sebelumnya.
Mod Ketuhar: Saya menggunakan mod kipas (perolakan). Jika anda perlu menggunakan mod konvensional, saya cadangkan anda meningkatkan suhu sebanyak 25°F (15°C). Masa membakar sepatutnya sama, tetapi ia mungkin mengambil masa beberapa minit lagi.