Gulungan Kayu Manis Roti Pisang ini mudah, sihat, gulungan kayu manis 5 bahan yang diperbuat daripada banyak pisang masak dan tanpa yis.
Anda boleh mendapatkan resipi penuh, termasuk petua, foto langkah demi langkah, video, arahan penyimpanan, pertukaran alahan terperinci, Soalan Lazim dan simpan di: https://www.theconsciousplantkitchen.com/banana-bread-cinnamon-rolls/ atau imbas kod QR di sini ➡️
Panaskan ketuhar hingga 350°F (180°C). Alas pinggan pembakar 9 inci dengan kertas parchment. Sapukan sedikit minyak pada kertas pembakar dengan semburan minyak masak. Ketepikan.
Lenyekkan pisang dengan garpu hingga menjadi puri yang licin, masukkan ke dalam cawan penyukat, buang lebihan pisang dan bekukan lebihan pisang untuk kegunaan kemudian. Sukat tepat 1 cawan + 1/3 cawan pisang lenyek.
Letakkan campuran pisang dalam mangkuk adunan besar bersama mentega berasaskan tumbuhan yang dicairkan dan tepung naik sendiri.
Kacau dengan spatula getah, dan apabila ia mula kelihatan rapuh, sapukan sedikit minyak pada tangan anda dan uli sehingga membentuk bebola doh. Jika terlalu basah, tambahkan sedikit lagi tepung. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit lagi pisang lenyek. Anda juga boleh menggunakan alat pengadun berdiri untuk menyatukan bahan-bahan menjadi bebola, pada kelajuan 3-4.
Taburkan sedikit tepung pada permukaan kerja dan letakkan doh di atasnya. Taburkan tepung tambahan di atas doh dan canai menjadi bentuk segi empat tepat berukuran 12.5 inci x 10.5 inci.
Sapukan mentega yang telah dilembutkan secara merata ke atas segi empat tepat.
Dalam mangkuk kecil, pukul kayu manis dan gula kelapa. Taburkan campuran dan tekankan secara rata ke atas doh yang telah disapu mentega.
Masukkan hirisan pisang secara berbaris di seluruh segi empat tepat doh - lihat gambar di atas untuk bantuan visual. Jika anda ingin menambah kacang cincang, taburkannya secara rata dan tekan sedikit untuk melekat pada gula kayu manis.
Permulaan gulungan membentuk sisi terpanjang sehingga ia membentuk silinder.
Gunakan pisau bergerigi atau tali flos gigi tanpa perisa untuk memotong 9 keping daripada silinder.
Letakkan setiap gulungan dengan pusaran menghadap ke atas di atas dulang pembakar yang telah disediakan.
Bakar gulungan selama 25-30 minit pada suhu 350°F (180°C) sehingga bahagian atas berwarna perang keemasan.
Sejukkan pada suhu bilik di atas rak dawai sebelum meletakkan aising.
Untuk menyalut, kacau 1/2 cawan gula tepung dengan 1-2 sudu besar susu badam dan renjiskan di atas gulungan roti. Taburkan pecan atau walnut cincang di atasnya jika suka.
Nota
Nota 1Untuk membuat 1 cawan tepung naik sendiri buatan sendiri, kacau 1 cawan tepung serbaguna dengan dua sudu teh serbuk penaik. Untuk pilihan bebas gluten, gunakan penukar bebas gluten, tapi jangan lupa serbuk penaik. Anda tidak boleh menggunakan tepung badam untuk resipi ini.Nota 2: Make sure you measure the mashed banana in measuring cups. Fill the cup, sweep the top, and keep what's in the cup. If you add too much banana, the dough is too sticky and too wet, and you will need more flour.Nota 3Anda boleh menggunakan marjerin cair, tetapi elakkan minyak. Ia menjadikan doh kurang gebu. Saya tidak mencuba resipi bebas lemak.Nota 4Anda boleh menggunakan sebarang gula gelap, gula perang, gula perang lembut atau gula demerara.Pada Suhu AmbienLetakkan gulungan kayu manis di atas pinggan, tutup rapat dengan pembalut plastik dan letakkan di dalam peti sejuk selama 3-4 hari.
Mod Ketuhar: Saya menggunakan mod kipas (perolakan). Jika anda perlu menggunakan mod konvensional, saya cadangkan anda meningkatkan suhu sebanyak 25°F (15°C). Masa membakar sepatutnya sama, tetapi ia mungkin mengambil masa beberapa minit lagi.