Ini Muffin Kurma Coklat merupakan muffin ringkas yang dimaniskan dengan kurma, dengan serbuk roti yang lembut dan gebu, dan dibuat tanpa telur dan tanpa tenusu.
Anda boleh mendapatkan resipi penuh, termasuk petua, foto langkah demi langkah, video, arahan penyimpanan, pertukaran alahan terperinci, Soalan Lazim dan simpan di: https://www.theconsciousplantkitchen.com/chocolate-date-muffins/ atau imbas kod QR di sini ➡️
Panaskan ketuhar hingga 350°F (180°C). Lapik lubang muffin 12 lubang dengan cawan kertas. Sapukan sedikit minyak pada cawan kertas dengan semburan minyak. Ketepikan.
Biji kurma jika tidak dibuang bijinya. Timbang biji kurma untuk ketepatan selepas dibuang bijinya. Buang biji kurma tersebut. Masukkan kurma yang dibuang bijinya ke dalam pengisar berkelajuan tinggi.
Dalam jag kaca, masukkan air dan susu badam. Panaskan dalam ketuhar gelombang mikro selama kira-kira 80 saat, sehingga panas.
Dalam jag pengisar tempat anda meletakkan kurma, masukkan campuran cecair suam dan minyak zaitun. Kebanyakan jag pengisar boleh mengendalikan cecair panas. Jika jag anda tidak boleh, rendam kurma dalam mangkuk kaca berisi cecair suam. Tutup jag atau tutup mangkuk dengan pinggan, ketepikan selama 10 minit untuk melembutkan kurma.
Sementara itu, dalam mangkuk adunan besar, pukul tepung, serbuk koko tanpa gula, soda penaik, serbuk penaik dan gula kelapa jika digunakan.
Kisar campuran kurma pada kelajuan tinggi sehingga sebati dan berkrim, dan tuangkan ke atas bahan-bahan kering. Masukkan ekstrak vanila.
Gunakan spatula getah untuk mengacau perlahan-lahan dan gaulkan semuanya sehingga sebati dan sebati. Jika adunan kelihatan terlalu pekat dan kering, tambahkan sedikit lagi susu, satu sudu besar pada satu masa.
Masukkan cip coklat jika digunakan.
Isikan setiap cawan kertas muffin secara sekata dengan adunan dan tambahkan beberapa cip coklat di atas setiap satunya jika suka.
Bakar muffin di rak tengah ketuhar selama 30-35 minit pada suhu 350°F (180°C) sehingga lidi yang dicucuk di tengah keluar dengan hanya sedikit serbuk roti di atasnya, bermakna muffin telah dibakar tetapi masih lembap.
Biarkan ia sejuk di atas rak selama 2 jam sebelum dimakan.
Nota
Nota 1: I haven't tried the cake with other date varieties. It might work, but it'd bring a slightly different taste, texture, and sweetness. I highly recommend weighing the pitted dates for best results.Nota 2Jika anda suka oren dan coklat, anda boleh menukar air dengan jus oren suam.Nota 3Sebarang susu sesuai untuk resipi ini, seperti susu soya, santan atau susu oat.Nota 4Atau sebarang minyak berperisa rendah seperti minyak kelapa halus yang dicairkan atau minyak kanola.Nota 5Anda juga boleh menggunakan tepung gandum penuh atau tepung spelt putih. Kek ini tidak sesuai dengan tepung badam atau tepung oat. Untuk versi bebas gluten, gunakan panduan penukaran bebas gluten.Nota 6: You can use any granulated sugar, like brown sugar, sugar, or skip it, if you don't want added sugar in your muffins.Nota 7Atau walnut, pecan atau langkau sepenuhnya yang dicincang halus.Pada Suhu AmbienSimpan muffin di dalam kotak kek kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.
Mod Ketuhar: Saya menggunakan mod kipas (perolakan). Jika anda perlu menggunakan mod konvensional, saya cadangkan anda meningkatkan suhu sebanyak 25°F (15°C). Masa membakar sepatutnya sama, tetapi ia mungkin mengambil masa beberapa minit lagi.