Roti Pisang 4 Bahan yang mudah ini dengan tepung naik sendiri dan dibuat tanpa telur atau tenusu juga sesuai untuk diet vegan.
Anda boleh mendapatkan resipi penuh, termasuk petua, foto langkah demi langkah, video, arahan penyimpanan, pertukaran alahan terperinci, Soalan Lazim dan simpan di: https://www.theconsciousplantkitchen.com/4-ingredient-banana-bread/ atau imbas kod QR di sini ➡️
Panaskan ketuhar hingga 350°F (180°C). Alas loyang roti bersaiz 9 inci x 5 inci dengan kertas parchment. Minyakkan kertas dan loyang dengan minyak kelapa. Ketepikan.
Kupas, lenyekkan pisang menggunakan garpu di atas permukaan yang rata. Sukat jumlah tepat yang diperlukan oleh resipi 1 cawan + 3/4 cawan pisang lenyek.
Dalam mangkuk adunan yang besar, satukan pisang lenyek, sirap maple dan minyak kelapa cair sehingga sebati.
Masukkan tepung penaik sendiri dan sebarang bahan pilihan seperti vanila, kayu manis atau kacang. Kacau perlahan-lahan, sehingga sebati. Jangan terlalu gaul roti. Kacau sehingga sebati.
Pindahkan adunan roti pisang ke dalam loyang dan bakar di rak tengah selama 50-55 minit.
Angkat bahagian kertas parchment yang tergantung untuk melepaskan roti ke atas rak penyejuk.
Sejukkan selama lebih kurang 1 jam sebelum dihiris.
Simpan di dalam kotak kek kedap udara selama 4 hari di dalam peti sejuk atau bekukan. Cairkan sehari sebelumnya pada suhu bilik.
Nota 1: atau 2 cawan tepung serbaguna + 3 sudu teh serbuk penaik. Untuk versi bebas gluten, gunakan panduan penukaran bebas gluten.
Mod Ketuhar: Saya menggunakan mod kipas (perolakan). Jika anda perlu menggunakan mod konvensional, saya cadangkan anda meningkatkan suhu sebanyak 25°F (15°C). Masa membakar sepatutnya sama, tetapi ia mungkin mengambil masa beberapa minit lagi.