Ini Bar Jutawan Vegan adalah versi lebih sihat bagi shortbread jutawan klasik, bar pencuci mulut vegan tanpa bakar yang 100% bebas gluten dan bebas gula halus. Anda pasti menyukai asas shortbread tepung kelapa mentega, dan karamel mentega kacang lembut yang di atasnya terdapat lapisan coklat rangup. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!
Bar shortbread jutawan klasik ialah bar pencuci mulut mewah yang diperbuat daripada tiga lapisan: kerak shortbread yang rapuh, karamel lembut yang melekit dan lapisan atas coklat rangup. Biasanya, ia diperbuat daripada banyak gula, tenusu dan bahan-bahan yang diproses seperti susu pekat manis, gula putih, tepung putih dan mentega.
Di sini saya kongsikan bar jutawan yang sihat, versi vegan bagi pencuci mulut klasik ini. 100% bebas gula halus, bebas tenusu dan tidak dibakar untuk mengekalkan semua nutrien.
Suka Resipi Ini?
Tinggalkan komen di bawah atau kunjungi kami Facebook halaman di mana saya membalas (hampir) semua komen, kami Halaman Instagram untuk inspirasi, atau kami Pinterest untuk menyimpan resipi!

Kek Pendek Jutawan Vegan Tanpa Bakar
Ramuan
Pilihan 1: Kerak biskut tepung kelapa – bebas gluten + bebas kacang
- 1 ⅓ cawan Coconut Flour
- ½ cawan Minyak Kelapa - dicairkan
- ½ cawan Sirap maple - atau sirap buah sami tanpa gula jika keto
Pilihan 2: kerak roti pendek tepung badam – bebas gluten + bebas bijirin + keto
- 1 ½ cawan Tepung Badam - halus, pucat
- 3 sudu makan Minyak Kelapa - dicairkan
- 2 sudu makan Sirap maple - atau sirap buah sami tanpa gula jika keto
Lapisan karamel
- ⅓ cawan Sirap maple - atau sirap buah sami tanpa gula jika keto
- 3 sudu makan Minyak Kelapa - dicairkan
- ½ cawan Mentega Kacang (Tanpa Garam) - atau mentega badam, balang segar, tanpa gula tambahan, tanpa minyak tambahan
- 1 sudu teh Vanilla
Lapisan coklat
- 4.2 oz Dark Chocolate - 85% koko atau 70% koko
- 1 sudu makan Minyak Kelapa - dicairkan
arahan
- Tutup dulang pembakar segi empat tepat berukuran 9 inci x 5 inci dengan kertas parchment. Ketepikan.
- Dalam mangkuk sederhana, masukkan tepung kelapa (atau tepung badam; jika ya, pastikan anda mematuhi nisbah bahan yang betul berdasarkan tepung yang anda pilih), sirap maple dan minyak kelapa cair.
- Gaulkan doh dengan spatula pada mulanya, kemudian uli doh dengan tangan anda. Doh akan lembut dan basah pada mulanya dan kering semasa diuli, menjadikannya lebih mudah dibentuk menjadi bebola.
- Kumpulkan doh menjadi bebola dan letakkannya di tengah-tengah hidangan yang telah disediakan.
- Tekan bebola dengan jari anda untuk menutupi bahagian bawah pinggan secara sekata. Anda boleh melicinkan bahagian atas lapisan menggunakan spatula atau belakang sudu.
- Bekukan selama 10 minit sambil membuat karamel lembut.
- Dalam mangkuk kecil, masukkan mentega kacang cair segar, minyak kelapa cair, sirap maple dan vanila.
- Gaulkan dengan spatula sehingga membentuk karamel yang konsisten dan licin.
- Keluarkan pinggan dari peti sejuk beku dan tuangkan karamel di atas lapisan biskut pendek.
- Sapukan karamel secara rata dengan spatula dan masukkan semula ke dalam peti sejuk beku selama 10–12 minit atau sehingga keras.
- Sementara itu, cairkan coklat dan minyak kelapa cair dalam periuk dengan api sederhana. Jika tidak, anda boleh memadamkan coklat dan minyak kelapa dalam mangkuk kecil dalam ketuhar gelombang mikro, selama 30 saat, kacau antara satu sama lain, sehingga sebati dan cair sepenuhnya.
- Keluarkan pinggan dari peti sejuk beku dan tuangkan coklat cair ke atas lapisan karamel.
- Ratakan dengan spatula dan masukkan semula ke dalam peti sejuk beku untuk 2–5 minit atau sehingga lapisan coklat itu pekat.
- Keluarkan dari peti sejuk beku, gunakan kepingan kertas parchment untuk mengangkat bar dari pinggan.
- Hiris dengan pisau tajam menjadi 16 bahagian segi empat sama. Anda boleh memanaskan bilah sedikit di bawah air panas sebelum memotong untuk memudahkannya.
Pada Suhu Ambien
- Simpan bar di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 5 hari atau bekukan dan nyahbekukan 2-3 jam lebih awal. Ia juga boleh dimakan separuh beku.
Nota
Pemakanan
Bahan dan Pengganti
Apa yang anda perlukan untuk membuat bar pencuci mulut vegan tanpa bakar yang sihat ini ialah:
- Coconut Flour – atau tepung badam. Tepung kelapa mengandungi 4 kali ganda lebih banyak serat daripada tepung badam, ia juga lebih manis rasanya, dan oleh itu anda tidak boleh menukar satu tepung dengan yang lain dengan nisbah yang sama. Itulah sebabnya saya menyediakan 2 resipi berbeza untuk lapisan bawah bar jutawan tanpa bakar ini. Satu resipi menggunakan tepung kelapa, dan satu lagi menggunakan tepung badam. Sudah tentu, anda bebas memilih yang anda suka berdasarkan keperluan diet anda. Tetapi saya secara peribadi lebih suka tepung kelapa. Tekstur biskut pendek jauh lebih pekat. Jika anda bimbang tentang makan tepung mentah, baca artikel saya tentang tepung mentah yang selamat dimakan.
- Sirap maple – atau mana-mana pemanis cecair yang anda suka. Anda juga boleh menggunakan sirap agave atau sirap beras perang – ia mempunyai GI yang lebih rendah atau, jika anda memerhatikan gula dengan teliti, gunakan sirap buah Monk. Ia adalah pilihan keto bebas gula yang hebat.
- Minyak Kelapa – Anda boleh menggunakan minyak kelapa halus untuk mengelakkan rasa kelapa.
- Mentega kacang atau mentega badam – pastikan anda memilih mentega kacang tulen tanpa minyak tambahan, tanpa gula tambahan. Jangan ragu untuk menggunakan mentega kacang masin jika anda ingin membuat bar karamel masin yang sihat.
- Vanilla – untuk rasa.
- Dark Chocolate – Saya cadangkan coklat koko 85% kerana lapisan lain sudah pun manis, dan coklat gelap yang pekat mengimbangi kemanisan dengan lebih baik.
Cara Membuat Kek Pendek Jutawan Vegan
Panggil ini sesuka hati, bar karamel, bar jutawan atau bar karamel coklat! Ia hanyalah bar biskut pendek tanpa bakar yang lazat dengan karamel mentega kacang yang lembut dan lapisan coklat gelap.

- Alas loyang pembakar segi empat tepat berukuran 9 inci x 5 inci dengan kertas parchment.

- Dalam mangkuk sederhana, satukan tepung kelapa (atau tepung badam, pastikan nisbah bahan yang betul jika menggunakan tepung badam), sirap maple dan minyak kelapa cair.

- Pada mulanya, gunakan spatula dan kemudian uli doh dengan tangan sehingga ia berubah daripada konsistensi yang lembut dan basah kepada kering, dan menjadi lebih mudah dibentuk menjadi bebola.

- Letakkan bebola di tengah-tengah pinggan yang telah disediakan, tekan dengan jari anda untuk menutupi bahagian bawah secara sekata. Gunakan spatula atau belakang sudu untuk melicinkan bahagian atas. Bekukan selama 10 minit sambil menyediakan karamel lembut.

- Dalam mangkuk kecil, campurkan mentega kacang cair segar, minyak kelapa cair, sirap maple dan vanila sehingga karamel yang konsisten dan licin terbentuk.

- Tuangkan karamel ke atas lapisan biskut pendek, ratakan dengan spatula. Masukkan semula hidangan ke dalam peti sejuk beku selama 10-12 minit atau sehingga pejal.

- Sementara itu, cairkan coklat dan minyak kelapa dalam periuk dengan api sederhana atau panaskan dalam ketuhar gelombang mikro dalam mangkuk selama 30 saat, kacau setiap satu, sehingga cair sepenuhnya. Tuangkan coklat cair ke atas lapisan karamel, ratakan dengan spatula. Masukkan semula ke dalam peti sejuk beku selama 2-5 minit atau sehingga coklat pekat.

- Keluarkan dari peti sejuk beku, gunakan kertas parchment untuk mengangkat bar dari pinggan, dan potong kepada 16 segi empat sama dengan pisau tajam. Untuk memudahkan pemotongan, anda boleh memanaskan sedikit bilah di bawah air panas.
Video Langkah demi Langkah
Lebih Banyak Pencuci Mulut Vegan Tanpa Bakar
Jika anda menyukai pencuci mulut vegan tanpa bakar, saya cadangkan anda juga mencuba:







We recently started an elimination diet for my husband, and as the chef of the house, I had to get a little creative as I am used to cooking/baking with butter, dairy, eggs, etc. This entire experience has made us both re-asses our food choices – who knew being DF, GF, egg free, etc etc would be easy and simple? I’ve made this recipe twice in 5 days because we both love it so much. It’s incredible, and you feel a lot less guilty eating it! Try it – you won’t be sorry!
I am happy you found my blog, all my recipes are DF, GF and egg free! Enjoy, XOXO Carine
Absolutely heavenly! This was the last in our weekend recipe fun and we are in love! Easy to follow recipe and taste incredible!
When we visited Scotland we felt in love with the Millionaire Bars, but they are loaded with sugars and calories. Carine’s recipe is perfect. What I love the most is the caramel! I have been using that caramel for lots of other desserts. Regarding these bars, I was looking to make a healthy but sweet snack to which I was able to incorporate protein power. I followed her instructions but I added two scoops of protein power to the bottom later (I adjusted the liquid ingredients to about to much dryness). I got 16 bars and my husband ate them after his daily run. I haven’t done the bars by itself without the protein powder, but if they were great with the “Vanilla, Protein and Greens” power, they must be amazing without it.
Do you think there’s a way to use less or none oil for this? What could I replace it? It just seems like a lot of coconut oil and trying to keep it low on the use because of all the saturated fat. Thanks for all your recipes!
Unfortunately you can’t make no bake recipes without coconut oil. Coconut oil is the only vegan fat that solidify at room temperature (weel, there is also cocoa butter but it is very expensive) and that is this chemical property that allow you to create no baked goods. Without coconut oil or less coconut oil you will end up with a crumbly dough and it will never form a shortbread. Take care, XOXO Carine.
Hello, looking at these now and they look delicious! How does baking the short bread base turn out? I’m craving a biscuity base and feel that freezing the base may result in a kind of “fridge cake” sensation. Should a try baking it rather? And then would it be possible to substitute syrup for dates? If so do you know the ratio I should use. If not no worries! Thanks so much, super keen to make them :D.
Sure, you can bake the base for 10-12 minutes at 180C (350F). I didn’t try using date in the caramel it will probably work but it will be thicker in texture. Enjoy the recipe. XOXO Carine
So good! Very easy and fun to make, and sooo yummie! 😀
Would using a refined (liquid) coconut oil work?
Yes sure the good part about refined coconut oil is that this kind of oil has no coconut flavor. Enjoy, XOXO Carine
This recipe is fantastic! Not only is it super easy to follow and requires minimal ingredients, but it’s insanely delicious & out of this world! The shortbread tastes exactly like a traditional baked version, and the peanut butter caramel stays super luscious and soft even when left in the freezer. Really appreciate that there is a delicious alternative to the standard millionaire bar recipe. I would 100% say that this recipe far surpasses! Using coconut flour is a great way to cut out gluten and wheat, and anything vegan/dairy-free is ideal! The ingredient ratios always produce the perfect sweet treat! MUST TRY!
Thank you so much for he lovely feedback! I am glad you found my blog and enjoy the recipes around here. XOXO Carine
I’ve made these three times now since I discovered this recipe! They are the best no bake dessert I’ve come across in a very long time. I use the almond flour recipe for my base. I absolutely adore these millionaire bars!!!!
Thank you so much ! XOXO Carine
These are seriously the BEST no bake bars I have ever made and so simply to make!! Literally obsessed with them and will never go back to anything else! Can not wait to try the other recipes from The Conscious Plant Kitchen!
Yeah! Thanks a lot, XOXO Carine